Şanlıurfa’da vatandaş bu Ramazan et yiyemeyecek

Şanlıurfa'da kırmızı et fiyatları Ramazan ayı öncesi fırladı. İlçeden ilçeye hatta mahalleden mahalleye fiyatlar değişse de kentteki kasaplarda 400 liranın altında kıyma bile bulmak artık çok zor. Köftelik kara etin fiyatı ise şimdilik 550 lira. Kasaplar, artan fiyatlar nedeniyle kırmızı ete talebin azaldığını söyledi.

Şanlıurfa’da vatandaş bu Ramazan et yiyemeyecek

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞANLIURFA - Türkiye’de son günlerde beyaz ve kırmızı ette yaşanan fiyat artışı yaklaşan Ramazan ayı öncesi hem esnafı hem de vatandaşı mağdur etti. Şanlıurfa sofralarının vazgeçilmezi kırmızı etin fiyatı iki katına çıktı. Fiyatlardaki yükseliş hala sürüyor. 

Kentteki kasaplarda ilçeden ilçeye hatta mahalleden mahalleye fiyatlar değişse de 400 liranın altında kıyma bulmak artık çok zor. Kırmızı etteki bu pahalılık vatandaşları beyaz ete yöneltti.

Kasaplar, artan fiyatlardan dolayı kırmızı ete talebin azaldığını ve beyaz ete olan ilginin arttığını söyledi.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi Haşimiye bölgesinde kasap ve sakatatçıların yoğunlukta bulunduğu yerde iş yeri bulunan kasap Aziz Cihangir vatandaşların bu Ramazan kırmızı eti zor yiyeceğini kaydetti.

BİHA’ya konuşan Cihangir, fiyatların sürekli arttığını ve bu durumun Ramazan öncesi daha da belirginleştiğini dile getirdi.

 

CİHANGİR: BU RAMAZAN VATANDAŞ KIRMIZI ETİ BİRAZ ZOR YİYECEK

Beyaz et fiyatlarının da yükseldiğini, ancak kırmızı ete göre beyaz etin daha uygun olduğunu söyleyen Cihangir, şöyle konuştu:

“Vatandaş bu Ramazan kırmızı eti biraz zor yiyecek. Beyaz et yiyebilirler. Fiyatları uygun, günlük ve uygundur. Ramazan’dan dolayı fiyat farkı olur, oluyor da. Fiyatlar beyaz ette de 10 günde bir yükseliyor. Ramazan öncesi de bir fiyat artışı olur. 5-10 TL bir fiyat farkı olur. Tavuk göğüs 105 TL, kalçalı but 50 TL, baget 70 TL, sarma 80 TL, kanat 70 TL, bütün tavuk ise 75 TL. Bunlar tabii ki çarşı fiyatı, burada fiyatlar uygun. Market fiyatları ve ilçe fiyatları farklı olur.”

 

“GEÇEN YILLA BU YIL ARASINDA YÜZDE 100 FARK VAR”

Geçen yıla oranla beyaz et fiyatlarında da ciddi artış yaşandığını kaydeden Cihangir, “Geçen yılla bu yıl arasında yüzde 100 fark var. Mesela tavuk göğüs geçen yıl 50-60 TL arasındaydı bu yıl 100-105 TL arasında. Kalçalı but geçen yıl 25 TL’ydi bu yıl 50 TL. Ramazan’da da vatandaş beyaz et yiyebilir çünkü en uygunu beyaz et” ifadelerini kullandı.

 

KASAP: KÖFTELİK KARA ET 550 TL

Bölgede esnaflık yapan ve ismini vermek istemeyen bir kasap ise, vatandaşın alım gücünün kalmadığını ve gramla et aldıklarını söyleyerek şöyle konuştu:

“Ramazan ayı geliyor, vatandaş et alamıyor. Bir kilo kıyma 430 TL, bir kilo köftelik et ise 550 TL. Kesime hayvan yok diyorlar, evet var. Ama kıtlık olacak kadar değil. Stokçuluk yapıyorlar, bekletiyorlar bugün 340 kesiliyorsa bekliyor 400 TL olduğunda kesilsin. Bekletiyor sonuç olarak ette azalma oluyor.”

 

“RAMAZAN AYINA KADAR 500 TL’Yİ BULUR”

Ramazan ayına kısa bir süre kalmasına rağmen kıymanın kilosunun 500 TL olması tahmininde bulunun kasap, “Kıymanın kilosu 420-500 TL arası, köftelik et ise 550 TL.  Ramazan ayına kadar kıyma 500 TL’yi bulur. Önümüzü göremiyoruz ne yapacağımızı şaşırmışız. Esnaf olarak zordayız. Fiyatlar sabit olmadığı sürece de işlerimizi rahatlamaz. Artık kâr yapmayı unuttuk.” dedi.

 

GÜNEŞ: BEN KASABIM BEN KENDİ EVİME ET GÖTÜREMEYECEĞİM

Kasap İshak Güneş ise, fiyatların yüksek olduğunu ve kendisinin kasap olmasına rağmen eve et götüremeyeceğini ifade ederek, “Piyasa durgun. Alışveriş yok. Neredeyse vatandaş kepenk kapatacak duruma gelmiş. Vatandaş Ramazan’da evine et götürebilecek mi, onu Allah bilir. Ama inşallah götürebilirler. Fiyatlar yüksek. Geçen yıla oranla yarıya artış var. Dana kıyma ve parça etin kilosu 420 TL. Dediğim gibi fiyatlar yüksek. Ben kasabım, ben kendi evime et götüremeyeceğim” diye konuştu.

 

Şanlıurfa’da vatandaş bu Ramazan et yiyemeyecek

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum